Intervju Jakov Prkić: Transformirat ćemo Split u zeleni grad ugodan za život svima

Objavio:

Direkt

Datum objave: 9. travnja 2021.

Kategorija: Arhiva

“Potpuna reorganizacija prometa koja uključuje širenje pješačkih zona, “Parkiraj i vozi se” sustav, nastavak izgradnje garaža po kvartovima, učinkovit javni gradski prijevoz koji će kroz period od 3 do 4 godine biti besplatan za sve naše sugrađane, gradski stanovi dostupni za najam svima, a posebno mladim ljudima koji tek kreću na tržište rada i nisu kreditno sposobni plaćati stambeni kredit. Također želimo pošumiti grad, povećati broj stabala za dvostruko. Kako bi nam bilo ugodnije posadit ćemo ih 27.000 u iduće četiri godine.”

Jakov Prkić, kandidat za gradonačelnika stranaka Pametno, Možemo! i Nova ljevica dao je intervju za portal Dalmacijadanas:

Možete li nam reći glavne dijelove (ideje) vašeg programa, za što se najviše zalažete?

Potpuna reorganizacija prometa koja uključuje širenje pješačkih zona“Parkiraj i vozi se” sustav, nastavak izgradnje garaža po kvartovima, učinkovit javni gradski prijevoz koji bi kroz period od 3 do 4 godine mogao biti besplatan za sve naše sugrađane. Zatim gradski stanovi dostupni za najam svima, a posebno mladim ljudima koji tek kreću na tržište rada i nisu kreditno sposobni plaćati stambeni kredit. Također želimo pošumiti grad, povećati broj stabala dvostruko. Globalno zagrijavanje sve više produžuje ljetne vrućine. Dokazano je kako stabla bitno pridonose smanjenju temperature. Kako bi nam bilo ugodnije posadit ćemo ih 27.000 u iduće četiri godine.

Uz to, odvajanje otpada smatrate jednim od glavnih nedostataka Splita, kako ćete to riješiti?

Odvajanje otpada je uvjet bez kojega se ne može. Svi naši sugrađani moraju biti svjesni kako je otpad ekološki, zdravstveni i ekonomski problem. Ako ga guramo pod tepih, sigurno neće nestati. Naše odlagalište Karepovac ide prema kraju svog postojanja. Za najkasnije 5 do 6 godina će doći do maksimalnog kapaciteta i zatvorit će se. Nažalost do tada se neće napraviti regionalni centar za gospodarenje otpadom. Čak i kada bude zgotovljen ukoliko bude radio poput Marišćine i Kaštijuna  bit će to potpuna propast. Bez kompostane nećemo tako skoro doći do barem 50% odvojeno prikupljenog otpada. Važno je naglasiti kako je svaki stanovnik Splita mora biti odgovoran. U prvom redu nastojati proizvoditi što manje otpada, a zatim sav otpad brižljivo odvajati.

Problem Marjana, kako biste to riješili?

Tri su ključne marjanske boljke: šuma koja je devastirana i koja vapi za obnovom, vlasništvo i druga prava i nezakonita izgradnja. Marjan se hitno mora početi pošumljavati po uzancama šumarske struke i to treba početi još jučer. Osim javne ustanove, politika ima na raspolaganju još i Prirodoslovni muzej, Društvo Marjan i Parkove i nasade koji svi zajedno mogu doprinijeti obnovi, uz organiziranu volontersku pomoć građana.

Radi raščišćavanja zemljišnoknjižnog i katastarskog stanja šume, u ovom mandatu smo, zajedno s ostatkom opozicije, predlagali novu djelomičnu katastarsku izmjeru Marjana koja je ujedno i usvojena, ali ne znam da je bilo kakvih pomaka u tom smislu. Načelno, radi se o sporom procesu. Međutim, za ovaj slučaj mogao biti najefikasniji budući da Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina predviđa da se katastarskom izmjerom prikupljaju i obrađuju svi podaci u svrhu osnivanja katastarskih čestica. Ono što je najbitnije i što je konačna svrha izmjere jest obraditi podatke o nositeljima stvarnih prava pa onda i upisati te nositelje stvarnih prava.

Sve nezakonito izgrađeno unutar obuhvata park – šume po sadašnjem zakonu nije moguće ozakoniti. Dakle, tu je stvar jasna. Međutim, ono što nije jasno i što čeka cijela država jest program sanacije područja pogođenih nezakonitom izgradnjom. Zadatak buduće lokalne samouprave bi bio napraviti prijedlog mjera sanacije za specifična područja u Splitu, a jedno od njih je svakako Marjan i tražiti da se te mjere ugrade u zakon kako ne bi bilo dvojbi, zabuna i tapkanja kako provesti mjere. Dakle, treba ustrajati na tome da se taj budući program, zakon ili nešto treće može izravno primijeniti, a ne da se za provedbu mora čekati raznorazna tumačenja.

Smatrate li da su pojedini dijelovi Splita (pogotovo oni na istoku) zanemareni, hoćete li se i kako ćete se zalagati za boljitak i kvalitetu života na splitskoj periferiji?

Svaki stanovnik Splita bez obzira u kojem dijelu grada živio mora imati jednaku kvalitetu života u svom kvartu ili naselju. Naši mjesni odbori: Sitno Donje, Sitno Gornje, Srinjine, Slatine, Žrnovnica, Stobreč, Kamen imaju najviše komunalnih problema i godinama su zanemareni. Rješavanje osnovnih infrastrukturnih problema povećalo bi kvalitetu života i privuklo nove stanovnike koji sada sreću traže u okolnim gradovima i općinama.

Vidite li u kandidatima ili njihovim stranaka neke dodirne točke u programima? Smatrate li da biste mogli s nekima od njih surađivati?

Gotovo svi sudionici skorih izbora govore o istim problemima, pa tako imaju i mnogo dodirnih točaka. Bez suradnje svih političkih stranaka nema dobre budućnosti za naš grad. Split treba najbolje ljude na svim ključnim mjestima, bez obzira na stranačku pripadnost. Jedino tako možemo naš grad usmjeriti kako treba. Suradnja s onima koji su upravljali gradom u ovom i prethodnom mandatu  sigurno neće biti moguća.

Kakav rezultat očekujete? Kapanja se zahuktala, vjerujete li da građani žele promjene?

Nadam se kako je građanima dosta ovakvog načina upravljanja i političke trgovine. Jako je važno da građani izađu na izbore u što većem broju. Mala izlaznost odgovara samo velikim strankama koje imaju brojno članstvo i vjerne glasače. Izlaznost veća od 55% stubokom bi promijenila odnose političkih snaga u Splitu. Očekujem ulazak u drugi krug i što veći broj vijećnika u Gradskom vijeću.

Vi ste također imali značajnu ulogu u zadnjem sazivu Gradskog vijeća. Možete li nam reći za što ste se najviše zalagali, a na vašu žalost isto nije ostvareno?

Da je naša uloga bila značajnija i neke odluke bi bile skroz drugačije. Ipak smo bili oporbena strana. Ali i iz te pozicije imali smo nekakav utjecaj i znali smo skrenuti pažnju javnosti na bitne teme. Zalagali smo se i dalje ćemo se zalagati za transparentnost svega što se radi u gradskoj upravi jer često naši sugrađani ne mogu doći do informacija koje ih zanimaju, a imaju bitan utjecaj na njihove živote. Također smo se zalagali za participativnost jer je uz informiranje upravo uključivanje javnosti temeljni preduvjet dobre demokratske prakse. Pokušaji uključivanja javnosti  kroz loše web ankete i jednosmjerne javne rasprave koje pokušavaju opravdati unaprijed donesene odluke samo su privid participativnosti. U nekim situacijama smo i uspjeli postići cilj. Na primjer nedavno smo našim zalaganjem natjerali Grad Split da odustane od pokušaja kupnje tvrtke koja je imala koncesiju na gradskim tržnicama na malo. Time smo uštedjeli 6.6 milijuna kuna kolika je bila kupoprodajna cijena.

Možete li nam izdvojiti što je bilo dobro, a što loše u mandatu Andre Krstulovića Opare?

Na samom početku bio sam optimističan i sve je ukazivalo kako bi mandat Andre Krstulovića Opare mogao biti korak naprijed, nažalost nije tako dobro završilo. Za pohvaliti je svakako što smo konačno počeli koristiti sredstva Europske unije koja su nam na raspolaganju. Dobar primjer je projekt „Zaželi sretniju starost“. Loše je što je gradonačelnik Krstulović Opara u startu pristao na trgovinu s Kerumom i kola su krenula nepovratno nizbrdo. Posljedice toga osjećat ćemo još dugo.

Koju biste ocjenu dali njemu, odnosno radu cijelog Gradskog vijeća u protekle četiri godine? Malo nam pojasnite vašu ocjenu?

Ocjena za gradonačelnika je dovoljan (2). Mogao je puno više, ali vrijeme i energiju je utrošio na konstantne ucjene koalicijskog partnera Keruma. Trebao je to davno presjeći i uvjeren sam kako bi sve bilo drugačije. Ocjena za vijeće je ista, dovoljan (2). Prečesto se vijeće gubilo u trivijalnim i neučinkovitim raspravama. Što je dobrim dijelom uzrokovano neiskustvom predsjednika vijeća Igora Stanišića. Nije znao kanalizirati raspravu u pravom smjeru i često se ponašao pristrano. Vladajuća većina znala je kršiti poslovnik bez ikakvih posljedica, što je za posljedicu imalo dugotrajne

rasprave bez ikakvog sadržaja.

Što biste na kraju željeli poručiti?

Svakako izađite na izbore. Izbori su jednom u četiri godine i ma kako to otrcano zvučalo, uistinu svaki glasač ima utjecaj i svaki glas može donijeti promjenu.

 

Podijeli ovu vijest!

Što je s projektom Centra za djecu s teškoćama u razvoju u Dugopolju?

Što je s projektom Centra za djecu s teškoćama u razvoju u Dugopolju?

Danas smo na sjednici Županijske skupštine aktualizirali pitanje realizacije projekta Centra za djecu s teškoćama u razvoju i OSI u Dugopolju koja je prema riječima dožupana u fazi pisanja projektnog zadatka kojim bi trebale biti definirane vrste i količina usluga za...

Javna tribina o gospodarenju otpadom

Javna tribina o gospodarenju otpadom

Jučer je naš Ante Renić sudjelovao na javnoj tribini o gospodarenju otpadom, na kojoj je istaknuo ono na što upozoravamo već mjesecima. 👉 Imamo još maksimalno godinu dana odlaganja otpada na Karepovcu 👉 Riječ je o najgorem komunalnom problemu s kojim se Split u svojoj...

Ne POStoji Split!

Ne POStoji Split!

Nakon što već godinama čekamo da Grad Split pokrene projekte gradnje stanova za najam, pokušali smo saznati što je s aktivnostima koje u okviru programa gradnje poticanja stanogradnje (POS) provodi državna Agencija za promet nekretnina (APN). Ako se vratimo malo u...

Javna tribina o gospodarenju otpadom

Javna tribina o gospodarenju otpadom

Jučer je naš Ante Renić sudjelovao na javnoj tribini o gospodarenju otpadom, na kojoj je istaknuo ono na što upozoravamo već mjesecima. 👉 Imamo još maksimalno godinu dana odlaganja otpada na Karepovcu 👉 Riječ je o najgorem komunalnom problemu s kojim se Split u svojoj...